H-Cs 7:00 - 15:00, P 7:00 - 12:00
3526 Miskolc, Huszár utca 2.

Lássuk át ezt az érthetetlen helyzetet

Reagálva a folyamatosan növekvő áremelkedésre, az egyik beszállítónk levelét most változtatás nélkül közöljük. Bízunk benne, hogy mindenkinek segít megérteni a jelenlegi helyzetet és segítséget nyújthat a jövőbeli tervezéshez!

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

Sok-sok éve nem látott és rég nem tapasztalt áremelkedés zajlik a piacon, emellett a szállítási határidők is abszurd módon növekednek. A piacon érintett cégek közül többen is értetlenül állnak ezen mondhatni drasztikus változás előtt.

Úgy gondoltuk, hogy röviden összefoglalnánk az eddig történteket, a lehetséges kiváltó okokat és – ami talán a legfontosabb, de szigorúan kötelezettség nélkül – némileg irányt mutatnánk az elkövetkezendő hónapokra. 

Ezen információk cégünk meglátását képezik, nem feltétlenül kell egyeznie más szereplők véleményével. Célunk csupán egy kis plusz segítség, hogy picit jobban lássák a folyamatot, illetve felkészültebben tudjanak tervezni vagy tárgyalni várható jövőbeli projektek, szerződések esetén. 

Alapvetően a lemez termékcsoportra koncentrálunk (piacon legnagyobb volumenben értékesített termékről beszélünk), de az egész történés természetesen bizonyos formában érinti a csövek, rudak és más rozsdamentes anyagok területét is. 

2020 év végétől érezhetően egyre több és nagyobb igény jelentkezett a gyártóknál. Itt szükséges megjegyezni, hogy az elmúlt évben (a pandémiának és az abból is adódó keresletcsökkenésnek köszönhetően) az európai gyártóknál jelentős kapacitások lettek leépítve, vagy csak ideiglenesen, de volt olyan is, hogy véglegesen. Ne feledjük, egy csak ideiglenesen bezárt gyártóműi kapacitás "visszaindítása" is jó esetben sok hónap, bonyolultabb esetben akár éven túl is elhúzódhat. 

Mivel nem volt elég gyorsan elérhető termék a piacon (igény viszont egyre több), az árak óhatatlanul elkezdtek emelkedni. 

Mik támogatták és jelenleg is húzzák ezt a trendet:

  1. A már említett kapacitás leépítések a gyáraknál.
  2. Javuló kilátások a  pandémia elleni harcban (vakcinák fejlesztése majd alkalmazása) és ezáltal erősödő gazdasági várakozások, a kereslet erős növekedése.
  3. Ötvözeti felár jelentős emelkedése, köszönhetően a nikkel világpiaci szárnyalásának. 13e USD/T 🡪 18e USD/T
  4. Ázsia (és ezen belül is főleg Kína) export "stopja", mivel megvonták az eddig létező állami export szubvenciót. Gyakorlatilag jelenleg Kína nem vagy csak minimálisan szállít exportra. 
  5. Egyéb tényezők: vasérc áremelkedés, kőolaj áremelkedés, logisztikai/szállítási költségek emelkedése, konténerek hiánya stb.

Csak az érdekesség miatt, míg tavaly év végén a 4301 minőségű 2,0 mm hideg lemez világpiaci ára 1,95 – 2,10 euro/kg volt 1-2 hónapos szállítással, addig jelenleg ugyanezen termék aktuális világpiaci ára 3,10 – 3,20 euro/kg, szállítása 6-7 hónap, azaz november-december!

Csövek és zártszelvények esetén eddig valamivel szelídebb volt az emelkedés üteme, viszont ezen termékek pár hónapos lemaradással követhetik a lemez árakat. Ezen anyagok elérhetősége még relatív kedvező.

Rudaknál jellemzően stabilabb (kevésbé volatilis) alapárak mellett érdemes az ötvözőt követni, effektív áron itt is komoly felfelé változás történik. A mostani szállítási határidők lassan itt elérhetik az 5-6 hónapot.

Mivel kalkuláljuk, őszre, év végéig….?

Természetesen ezt pontosan mi sem tudhatjuk, nem vagyunk jósok. A fent említett okok miatt viszont mi úgy látjuk, hogy a jelenlegi állapot a 2021-es évben érdemben változni már nem fog, ebben a pillanatban nem az ár a kérdés, hanem az anyagok elérhetősége. Itt látjuk egyelőre a legnagyobb problémát. Vannak olyan méretek vagy felületek, ahol a gyárak már 2022-e fogadnak csak rendelést…

Mivel jelenleg nincs elegendő anyag a piacokon és a kereslet számottevően meghaladja a kínálatot, az árak vélhetően (ha talán nem is ilyen dinamizmussal, mint eddig) tovább fognak emelkedni. Pár hete még nem igazán tudtunk elképzelni 3,00 euro feletti árakat, a  realitás most már inkább a 3,30 euro és feletti árat mutat. Bármilyen, a jelenleg trendekkel ellentétes impulzus hiányában sajnos nem elképzelhetetlen a 3,50 euro hatás elérése sem.

Levelünkben próbáltunk teljesen objektív szempontok alapján némi plusz infót adni, távol állt tőlünk bármiféle árfelhajtási vagy egyéb manipuláció. Ha épp egy nagyobb szerződés előtt állnak hosszabb szállítási spektrummal, belátásukra bízzuk használják-e a fent leírtakat.

Amennyiben további kérdésük lenne, kollégáink szívesen állnak a rendelkezésükre.

usermagnifiercrossmenu