H-Cs 7:00 - 15:00, P 7:00 - 12:00
3526 Miskolc, Huszár utca 2.

A rozsdamentes NEM saválló!

A köznyelvben kialakult a saválló elnevezés, így sokan keverik a rozsdamentes és saválló anyagot. Az igazság gyakorlatilag az, hogy minden saválló rozsdamentes, de nem minden rozsdamentes saválló.

Tulajdonképpen nem létezik olyan besorolás, hogy rozsdamentes, vagy saválló anyag.

 

A rozsdamentes acélokat négy fő családba sorolják a műszaki, valamint a szabványosítási szempontok szerint kohászati felépítésük alapján:

Ausztenites acél

Az ausztentites a legszélesebben alkalmazott rozsdamentes acélfajta. Az összes acélfajta közül ez a típus rendelkezik a legnagyobb korrózióálló képességgel.

Ferrites acél

A ferrites rozsdamentes acél tulajdonságai hasonlóak a lágy acél tulajdonságaihoz, de a magasabb krómtartalma miatt jobb a korrózió állósága.

Martenzites acél

A martenzites rozsdamentes acél egyszerre erős és kemény, hőkezeléssel edzhető; mérsékelt a korrózió állósága.

Ausztenites-ferrites acél (duplex)

Az ausztenites-ferrites rozsdamentes acélnak ferrites és ausztenites rács szerkezete van – innen a közneve: duplex rozsdamentes acél.

 

Hogy pontosan milyen anyagminőséget használjunk, azt a következő tényezők befolyásolják:

  • Milyen megmunkálásnak lesz kitéve a rozsdamentes, vagy saválló anyag? (vágás, hajlítás, hegesztés, szegecselés stb.)
  • Milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve az anyag? (levegő páratartalma, lúg, sav, tisztítószerek, édes víz, sós víz)
  • Mennyi ideig illetve milyen sűrűn lesz kitéve az adott anyag a környezeti hatásnak? (folyamatos, alkalmi, időszakos, stb.)

 

Tehát amennyiben bizonytalan, hogy inkább az ellenállóbb rozsdamentes vagy saválló anyagot válassza, mindig kérdezzen a kereskedőtől/gyártótól és mondja el, hogy hogyan és hol lesz felhasználva az anyag, illetve termék.

A legtöbb esetben amikor saválló anyagot/terméket kérnek tőlünk, valójában nincs is szükség rá, bőven elegendő a rozsdamentes ötvözet.

Azonban ne hagyja, hogy rozsdamentes, vagy ferrites anyagot adjanak el Önnek savállóként, mindig kérje az anyagminőség (Wnr.) feltüntetését a számlán!

 

usermagnifiercrossmenu